torstai 29. elokuuta 2013

Suomalainen metropoliKymen Sanomat ennakoi Miehikkälän, Virolahden, Haminan, Kotkan ja Pyhtään muodostamaa tulevaa metsäistä metropolialuetta kyselemällä lukijoilta mikä "kaupungin" nimeksi. Mikäli nykyisissä nimissä pysytään niin oikeastaan ainoat vaihtoehdot, joilla olisi historiallista painoarvoa, ja jotka soveltuisivat kuvaavasti kosmopoliittisen metropolialueen nimiksi, olisivat Kymi, Pyhtää tai Vehkalahti ( Hamina myös ehkä ). Ellei näistä mikään kelpaa olisi keksittävä uusi nimi.

Myös tulevan - en millään pysty uskomaan, että Suomessa pystyttäisiin torjumaan näin älyvapaa idea, kun se kerran on saatu käyntiin - metropolin kaupunkikeskuksen paikka pitäisi päättää. Se voisi hyvin olla Karhula tai Hamina. Örnöön saari on alueen kaupunki-, kauppala- tai kuntakeskuksista käytännössä ainoa, joka ei sijaitse metropolin läpi kulkevan valtatien varrella, joten sitä ei voi edes ottaa huomioon hallinto- ja kauppakeskuksesta päätettäessä.

Näillä eväillä siis eteenpäin toteuttamaan uutta ja uljasta Eurooppaa.

7 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

No se Örnööhän olis hyvä nimi "kaupungille" :) Tai Pyttis. Kaupungin nimikkoruoka vois olla sitten pyttipannu.

IDA kirjoitti...

Pyhtää - Pyttis olisi kyllä ihan hyvä ratkaisu. Örnö on globaalisti ja historiallisesti liian tuntematon nimi.

Valkea kirjoitti...

Parasta olisi jos Metropolit perustettaisiin saarille, joita suomalaisilla on enemmän kuin millään muulla maalla. Saarissa metropolikiihkoilijat voisivat kiihkoilla, kansainvälistyä ja laajentua rauhassa aiheuttamatta vahinkoa muille.

Matias F. kirjoitti...

Hamina oli Viipurin menetyksen jälkeen koko ruotsalaisen Itä-Suomen pääkaupunki, joten nyt vain ottaisi omaansa takaisin. Eli nimeksi Hamina ja keskus sinne.

Tomi kirjoitti...

Eikö Hamina ole kaksikielinen? Ei muuta kuin Hamina samaan syssyyn, niin uudestakin kunnasta tulee kaksikielinen. Ei muuta kuin IDAkin ruotsin kursseille.

IDA kirjoitti...

Kotkaassa voisi Kirkonmaan ottaa metropolikäyttöön nyt, kun puoluestusvoimat ovat lähteneet.

Hamina sopisi minulle kohtuullisen hyvin nimeksi ja keskukseksi hyvin. Minulla on muistikuva, että sitä olisi edeltänyt jonkinlainen Vehkalahden kaupunki, joka poltettiin aikansa sodissa mikä puolustaisi Vehkalahtea nimenä.

Tomi: Hamina ei ole kaksikielinen, mutta sillä on vakiinut ruotsinkielinen nimi toisin kuin kaksikieliseksi hamuavalla Örnööllä.

DuPont kirjoitti...

No Kotkan ja Haminan yhdistäminen on hölmöläisten hommaa, siksi hallitus kai sitä haluaakin. Örn, Örnö olisivat hienoja ja kansainvälisiä nimiä, kun ovat ihan ruottinkielisiä.

Kotham Cityä toki itse edelleen kannatan. Sillä saisi näkyvyyttä ulkomailla.