keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Chromebook II

Aamukahvitelevisio on pistetty jäihin rahan puutteen vuoksi. Mainosrahoitteinen versio ohjelmasta kuitenkin pyörii näköjään kuin ei mitään. Siellä ministeri kertoi, että Suomesta on jälleen tulossa Euroopan johtava maa tietotekniikan alalla. Garageissa, sanoi ministeri, kuulemma alkaa tapahtua, kun ministeriö vain tarjoaa strategian ja rahoituksen.

Kirjoittelen tätä upouudella Chromebookilla, joka on varsin halpa ja hyvä. Kaikki sen ohjelmistot ovat täysin ilmaisia, helppoja ja ainakin käyttämäni erittäin hyvin toimivia. Suomibrandityöryhmän antamien kansalaistehtävien uskollisena suorittajana en missään tapauksessa halua olla negatiivinen joten toteankin, että vaikka tällaisia ei Suomesta saakaan, niin tällä voisi pelata Angry Birdsiä, jos haluaisi. Asunhan niin lähellä kaupunkia, että täällä näkyy digitaalinen televisio ja tänne voi puhelinlijojen kautta saada laajakaistan.

14 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Ai Yle ei enää lähetä aamuteeveetä? Sehän on mukava uutinen! On se vaan aika hauska osoitus, että mainosrahoitteinen kanava pyörii - joku skeptisempi voisi vaikka todeta että se on osoitus markkinavoimien ylivoimaisuudesta suunnitelmatalouden suuntaan.

Kuka sanoi "garage" - ei kai se ollut se Stubb?

IDA kirjoitti...

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru oli kyseessä. Jotenkin näin, että "garageissa syntyy hyviä start-uppeja kautta maan." Tuli ihan vanha kunnon MacIntosh mieleen, ellei jopa Apple II.

Huomioiden Suomen autoveronkin, joka eräiden tietojen mukaan maksetaan sakkoina EU:lle, meiltä puuttuvat kyllä sellaiset garaget, joita amerikoissa tuolloin oli. Eivätkä mopoautot toisaalta sellaisia tarvitsekaan, joten maabrandin suhteen kaikki hyvin ;)

Tomi kirjoitti...

Chromebook voi kelvata nettiselailuun, mutta ei sillä muuta voi tehdä.

Eipä sillä, eihän persut tarvitse konetta muuhun kuin vihapuheen tuottamiseen.

IDA kirjoitti...

Kyllä tämän Office-sovellus on aivan riittävän pätevä.

Muuten en viitsi vaivautua vastaamaan insinöönrileveilyysi, joka muuten on tekniikan ihmisille poikkeuksellista, eikä anna oikein hyvää kuvaa, mutta todetaan nyt ihan vaikka huvin ja keskustelun vuoksi, että on tässä tehty muutakin, kuin hinkattu hikisenä autocadia.

Tomi kirjoitti...

Täh, mikä tekstissäni oli leveilyä?
Minusta tekstini sisälsi vai vittuilua persuille, ei muuta.

Itse en autocadiin ole koskaan koskenut.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tomi: "Chromebook voi kelvata nettiselailuun, mutta ei sillä muuta voi tehdä.

Eipä sillä, eihän persut tarvitse konetta muuhun kuin vihapuheen tuottamiseen."

Jaa että sillai. Lehtien luku, videoiden katselu, valokuvien järjestäminen, blogin kirjoittelu kaikki onnistuu. Itse olen Windows-ohjelmoija mutta kotiin en Windowsia kaipaa. Webissä on kaikki. Enkä kyllä hevillä usko että 80%-90% ihmisistä käyttää tietokonetta muuhun kuin webbiin. Miksi käyttäisikään.

Tietokone on ensi siajssa surffailua varten niin kuin auto ajamista. Joku haluaa räplätä auton moottoria eikä siinä ole mitään pahaa, ja hänelle Windows on myös tietokoneena oiva peli.

Mutta turha väittää että auton korjailu tai virustorjuntaohjelmien vaihtaminen tms. ihmisistä sen parempaa tekee. Ei huonompaakaan tietysti. Joku nyt vaan haluaa pitää kädet rasvassa,

Jukka Aakula kirjoitti...

Sellaista ihmistä tosin pidän tyhmänä joka luulee että kirjan lukemiseen vasara on sopivin väline, ja webin surffailuun tarvitaan Windows.

Tomi kirjoitti...

Jukka, kuka on Widowsista mitään. Itse en juuri koskan käytä Windowsia. Käytän pääasiassa ubuntua.

Jukka Aakula kirjoitti...

Ubuntu tai windows - ei tässä suhteessa eroa - joudut itse huolehtimaan asioista joista ei tavallisen ihmisen pitäisi. Eri asia sellaiset jotka autokseenkin ostaa 70-vuoden auton ja räpläävät sitä.

Chromebookin käyttäjä ei joudu huolehtimaan mistään. Esimerkiksi Saksassa tai USA:ssa Google huolehtii sinulle jopa 3G-verkon.

Chromebookissa sinulla ei ole rootin salasanaa koska et tarvitse sitä. Se on Googlella.

IDA kirjoitti...

Tuon on minustakin oleellista. Periaatteessa samat toiminnot ovat tietysti muissakin koneissa, joissa voi käyttää Chromea selaimena, mutta se muu mikä niissä on oikeastaan aika turhaa painolastia. Ja ainakin Windowsilla on tapana ajan myötä hidastua, vaikka sitä ei paljon muuhun kuin selainohjelmiin käyttäisikään.

Se, että voi kirjautumalla google-tililleen millä koneella tahansa saada oman työpöytänsä esille sellaisenaan ilman mitään tietojen siirtoja tai varmuuskopiointia on hyvä juttu. Tämä nyt vain alkaa olla aika pitkälle sitä, mitä pönttömacin piti olla.

Jukka Aakula kirjoitti...

Ja ajatteles vielä että joku muu tulee sun koneelles. Chromebookin tapauksessa voit antaa ihmisten tulla koneellesi ilman että ne sotkee sitä.

IDA kirjoitti...

Näin on. Ei tarvitse kuin kirjautua ulos ja antaa kone käyttöön.

Yli-Balthasar kirjoitti...

garaget, joita amerikoissa tuolloin oli.

Suomessa ei noita garageita ollut, koska niiden (eli autotallien) rakentaminen kiellettiin 1973 tms. kun liikenne ei enää lisäänny, eikä autoja kuulemma tarvinnut säilyttää edes lämmittämättömässä tallissa. Ja öljykin loppuu 30 vuodessa.

Korjaavat toimenpiteet sallittiin vasta 1980-luvulla ja jengi maksoi runsaasti ylimääräistä.

IDA kirjoitti...

Yli-Balthasar:

Totta, mutta silti on fantastisen hienoa, että valtion - tai staten, kuten paremmissa piireissä sanotaan - strategiassa noissa olemattomissa garageissa syntyy jatkuvasti uusia Start-uppeja.