"Pitäisikö sen huijarin muka opettaa minua? Mitä muuta heillä on tekeillä kuin teinien temppuja?"
Noin totesi vanhempi, viisas maakansa seuratessaan 1530 - 1550 - luvuilla intomielisten reformaattoreiden touhuamista. "No, eipä ollut juuri mitään muuta", toteaisi varmaan sama viisas maakansa nykyään, kun tuloksia voidaan rauhassa arvioida.
Magnus Nymanin Hävinneiden historia on hieno kirja, jota voi suositella joululahjaksi kenelle tahansa. Se ottaa uskonpuhdistuksen ajan tapahtumiin reilusti hävinneiden, eli pohjoismaisten katolilaisten näkökulman. Historiallisia ansioita en ole pätevä arvioimaan, mutta kirjasta välittyy suurin piirtein samanlainen kuva tapahtumista kuin Mikko Juvan kirjoittamasta osasta kirjasarjaan Suomen kansan historia ja ainahan voi kysyä: Miksi katolilainen pappi valehtelisi? Nymanin kirja on enemmän Ruotsiin keskittyvä, luonnollisesta, kun Juva taas tarkastelee asioita enemmän Suomen kannalta. Kirjan sympatiapisteitä kuitenkin lisää suuresti se, että lähes jokaisen Ruotsissa - sanan perään on suomennoksessa suluissa lisätty ( ja Suomessa ).
Vaikka oma kuvani uskonpuhdistuksesta ehtikin jo aiemmin muuttua muotoon: Ruotsin maallinen valta ryösti kirkolta omaisuuden ja pakotti kansan vastoin sen tahtoa hyväksymään sen, niin kirja esittää asian hieman maltillisemmin, pätevämmin ja yksityiskohtaisemmin.
Kirjan julkaisemista ovat tukeneet Kölnin, Münchenin, Münsterin, sekä Osnabrückin ja Hampurin Ansgar-Werkit mistä kaiketi pitäisi olla vilpittömän kiitollinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti