keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Tauti


Joidenkin vaalien alla, muistaakseni 2011, olimme Lappeenrannassa Perussuomalaisten teltalla. Vieressä Vasemmistoliiton teltalla soitteli sinänsä ansiokas kitaristi hyviä lauluja, mutta kun hän aloitti John Lennonin Imaginen en kestänyt sitä, vaan vetäydyin heti läheiseen kirjakauppaan, joka toimi turvallisena tilana. Ostin sieltä kirjan johon oli suomennettu kirkkoisä Cyprianuksen kirjoituksia. Kirja oli hämmästyttävän edullinen ottaen huomioon, että joku oli nähnyt vaivan suomentaa kirjoitukset latinasta ja varustaa ne kohtuullisilla viitteillä ja kommenteilla. Kirjassa oli kirjoitus 'Kuolemantaudista', joka oli kirjoitettu rohkaisemaan ja opastamaan hengellisesti kristittyjä Karthagossa silloin raivonneen, paljon uhreja vaatineen kulkutaudin varjossa.

Cyprianus painottaa, että kristityillä ei ole mitään syytä pelätä tautia ja kuolemaa. Monessa mielessä oli jopa parempi kuolla, kuin elää niinä aikoina, jotka olivat huomattavasti kovemmat kuin nykyiset ajat. Toki tuo aina pätee niihin, joiden sielut suoraan taivaaseen menevät, mutta nykyisin on varmaankin parasta tehdä parannusta niin kauan kuin Luoja suo, sillä vaikka houkutukset syntiin vaanivatkin ehkä jopa villimpinä ja vapaampina kuin muinaisina aikoina, ei kukaan niihin väkivallan uhalla pakota. Niitä pitää vain varoa, ja lankeamisen jälkeen katua.

Kristittyjen piti myös pyrkiä näyttämään tyyneytensä taudin edessä ulospäin ja vaikka siihen ei pystyisikään, niin ennen kaikkea olemaan menettämättä uskoaan pahimpimpienkin iskujen sattuessa kohdalle. Näin tietysti pitää olla nykyisinkin. Se on kuitenkin muistettava, että rohkeudessa ei ole kyse yltiöpäisestä uhosta ja esittämisestä. Taudin tietoinen, tai vakavasta huolimattomuudesta johtuva tartuttaminen muihin on varmasti synti. Ei ainakaan vielä ole mikään katastrofi, jos yhteiskunta ympärillämme hiljenee huomattavasti ja pysymme niin eristyksissä muista kuin mahdollista ja tarpeellista on.

Ikävää on, että pääsiäisen lähestyessä messuja ei voida viettää normaaliin tapaan.Toisaalta nyt niilläkin, joilla sitä muuten ei olisi, on aikaa valmistautua seuraavaan ehtoolliseen noudattamalla jokaisessa messussa kuultua kehotusta: Ylentäkää sydämenne.

En osaa arvostella viranomaisten toimintaa, mutta kehottaisin ottamaan selvää miten Taiwanissa, ja muualla niillä alueilla joihin jo Sars aikanaan iski, on toimittu. Euroopassa on jo kuulemma enemmän tartuntoja kuin koko Kauko-Idässä on ollut.

Ei kommentteja: