keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Trotski


Historiassa on paljon sellaisia pohjavirtoja, jotka voi huomata, mutta joiden analysoiminen vaatisi kovaa ja omistautunutta työtä. Havannoitsijan, joka ei tuohon työhön vaivaudu tai kykene, on mahdoton miten merkittäviä tuollaiset virrat ovat, mutta toisaalta voihan havaintonsa aina julkituoda.

Mikäli minua voi kuvata millään anti-alkuisella määreellä, niin antikommunisti olisi varmasti sopivin. En itse asiassa piittaa taloudellisesta puolesta vaikka vaikuttaakin selvältä, että kommunismi johtaa talouden stagnaatioon. Siinä on vain kaikki muu niin perusteellisesti väärin, vaikka sen talousteoreettinen pohja olisi kuinka oikeaa. Esimerkiksi ohi kävellessäni minua aina suuresti häiritsee tuo kuvassa oleva kirkko, jota suunniteltiin ja rakennettiin niinä vuosina, kun neuvostososialismia vielä yleisesti kuviteltiin voittavaksi järjestelmäksi ja DDR:kin oli juuri tunnustettu tunnustuskomitean innokkaan työn seurauksena.

Netflixissä on katsottavissa kohtuullisen ansiokas tv-sarja Trotski. Siitä pulpahti mieleen, että vapaan markkinatalouden kannattajat eivät kylmän sodan aikana olleet ainoita neuvostokommunismin vastustajia. Trotskilaiset globaalin vallankumouksen ja globaalin, rajattoman ja valtiottoman sosialismin kannattajat vastustivat sitä vähintään yhtä palavalla innolla. Mistä taas assosioitui se tosiasia, että trotskilaiset ajattelijat siirtyivät Reaganin aikana melko laajasti hänen hallintonsa kannattajiksi. He nimittivät itsensä neokonservatiiveiksi. Reagan itse ja varmasti suurin osa hänen hallintoaan olivat aika puhtaasti vanhakantaisia konservatiiveja, mutta tosiasia on, että tuon neokonservatiivisen joukon vaikutusvalta kasvoi aika suureksi ja on sitä edelleenkin.

Joskus jos tuntuu siltä, että kohti globaalia kommunismia ollaan menossa, niin syy saattaakin olla siinä, että sinne ihan ohjelmallisesti tahdotaankin mennä. Tiedä häntä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Trotski oli Venäjän lokakuun vallankaappauksen todellinen johtaja v. 1917. Kyllä sillä jo ansaitsi jäähakusta päähänsä.

Anonyymi kirjoitti...

Stalin taisi olla gruusilainen pappi, joka oli viellä ketkumpi ja onnistui ottamaan vallan troskilaisilta ..

IDA kirjoitti...

En tiedä. Stalin kai opiskeli jossain seminaarissa ( jos ortodokseilla nyt varsinaisia seminaareja on ).

Miesten persoonat eivät ole kovin kiinnostavia. Se on kiinnostavaa, että Trotski kannatti ehdottomasti maailmanvallankumousta ja vallankumouksen välitöntä jatkamista Venäjän ulkopuolella kaikkialla maailmassa, kun taas Stalin kehitteli teoriana jonkinlaista sosialismia yhdessä maassa.

Vasarahammer kirjoitti...

En hetkeäkään usko, että Trotski olisi ollut yhtään vähemmän jakobiini kuin Lenin oli eikä sillä itse asiassa ole väliä. Jos Trotski olisi ollut pehmeä luokkavihollisia kohtaan, hänet olisi teloitettu.

IDA kirjoitti...

Fanaattisia murhamiehiä koko lössi. Se on aika selvää.

Nykyaika globalismeineen pistää vain miettimään voittiko Trotski sittenkin taistelunsa Stalinia vastaan. Demokratian vientiprojekti jokaiseen majaan sai kummasti potkua Neuvostoliiton hajottua.

Neuvostoliiton hajoaminen oli tietysti mitä mainioin juttu, mutta länsi ei välttämättä reagoinut siihen oikein ja nyt on paljon korjattavaa myös sen vuoksi.