keskiviikko 3. huhtikuuta 2013
Englantia ei enää ole
cause tourists are money...
Otsikon tavalla tuli proosarunoiltua aikanaan Futisforumilla. Oikea avantgarde onkin aina noin kymmenisen vuotta aikaansa edellä. Nyt samaan on päätymässä Englannin oma intelligentsija, jonka "pitkä maalille ja päät kolisemaan" - peliä Futisforumilla silloin seurattiin.
How I am partly to blame for Mass Immigration.
Hitchencin kirjoitus on aika tyhjentävä, vaikka se lopussa aivan turhaan leimaa Enoch Powellin vähintään osittain syylliseksi siihen, että Hitchensin ja hänen kaltaistensa sortuivat silloiseen älylliseen epärehellisyyteen. Mikäli ei uskalla olla asiassa rehellinen koska joku toinen on tyhmä ja asiasta samaa mieltä, niin se on ainoastaan ja vain omaa heikkoutta. Enoch Powell selvästi näki nimenomaan työväestön asuinalueiden muuttumisen ja väestön vieraantumisen omasta kotiseudustaan silloin, kun se oli vasta alussa ja asialle olisi voinut vielä tehdä jotain.
Myös edelleen sosialisti David Goodhart puhuu samasta asiasta:
Why the left is wrong about immigration.
Why we on the Left made an epic mistake on immigration.
Ja New Statesman tarjoaa artikkelin:
Liberalism now feels inadequate in this new age of insecurity.
"Mitäs määkin sanoin" on tietysti tyhmästi sanottu, mutta "tyhmyyskin" sallitaan koska se näissä asioissa on selvästi useammin osunut oikeaan kuin "älykkyys".
En tiedä onko englantilaisen kulttuurin elävänä säilymisellä mitään globaalia merkitystä, tuskin on, mutta englantilaisille itselleen sillä selvästi on merkitystä ja sosialistien politiikka taas on selvästi tuhonnut nimenomaan englantilaisen työväestön elinpiirin ja muuttanut sen heille täysin tunnistamattomaksi, vieraaksi kulttuuriksi. Heidän vanhuksensa viettävät vanhuuttaan käytännössä kuin ulkomailla, oudossa ympäristössä. Vaikka Suomi ei ole samanlainen luokkayhteiskunta, emmekä tosissamme usko Lipposen vakuuttelua, että hän keksi "blairilaisuuden", niin olisi todella hyvä, jos suomalainen vasemmisto vaivautuisi vakavasti tutustumaan tuohon Englannin tilanteeseen ja tekemään siitä omat johtopäätöksensä Suomen politiikkaa silmällä pitäen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Mielenkiintoista on, että UK:ssa kumminkin keskustelun ja poliittisen analyysin taso on korkea. Mitä tuo lainaamasi New Statesmanin juttu heijastelee.
Tuo kirja Burkesta kuullostaa mielenkiintoiselta.
Joo. Niin on. Pitkät sivistysperinteet. Kuitenkin tuo perustason nopea muutos antaa olettaa, että ei välttämättä kauan.
Jotenkin, vaikka englannilla on suuri ylivalta tuntuu ehkä paradoksaalisestikin siltä, että Keski-Euroopan maat ovat kulttuurinsa suhteen paljon vahvemmilla.
David Goodhart on vasemmistolainen ja tunnustaa virheensä. Tämä on harvinaista, koska vasemmistolaisuus muistuttaa monella tapaa uskontoa.
New Statesman on myös vasemmistolainen lehti.
Näköjään näitä uskostaan luopujia tulee, jos todellisuus muuttuu tarpeeksi huonoksi.
Lähetä kommentti