Kosovon tilanteeseen on paha ottaa kantaa. Itse olen lueskellut Julia Gorinin juttuja, mutta varmaan albaanienkin puolelta löytyy vastaavia näkemyksiä. Pamela Geller on myös haastatellut Julia Gorinia mikä kannattaa kuunnella. Ainakin EU:n näkökulmasta tilanne näyttäisi olevan se, että Kosovon serbien oikeudet voidaan myydä euroarabialaisten suhteiden nimissä, mikä on alhaista oli se sitten järkevää tai ei. USA:ssa taas ilmeisesti kuvitellaan, että Kosovosta tulee alueelle vakautta luova, monikulttuurinen valtio nationalististen Kroatian ja Serbian tasapainottamiseksi. No, USA:ssa on ennenkin yllätytty vähemmän positiivisella tavalla.
Sikäli asia kai koskettaa meitäkin, että paikalla on ollut häsläämässä kaksi suomalaista politiikan huippunimeä. YK-tason superdiplomaatti Martti Ahtisaari, sekä Harri Holkeri, joka löi hanskat tiskiin ja rupesi kai juomaan kahvia. Se oli todennäköisesti viisaampi ratkaisu, kuin Ahtisaaren suorittama paperin kirjoittaminen tulevan ratkaisun pohjaksi. Ratkaisu kun tulee joka tapauksessa jyrkentämään rajalinjoja entisestään. Jopa muun Euroopan sisällä.
Niin tai näin, niin näitä kuvia Kosovosta katsellessa on helppo ymmärtää miksi Harri Holkeri sairastui.
7 kommenttia:
Terveiset täältä Gracanican luostarin varjosta. Täältä käsin tarkasteltuna lähdemateriaalisi vaikutta hivenen yksipuoliselta. Ainakin lähes kaikki serbiliberation-blogin kuvat olivat vuodelta 2004. Uskonto ei kuitenkaan tunnu olevan se päävaikutin, joka saa alpot ja sepot (pahoittelen leikkisää kriisinhallintatermistöä)asettumaan vastakkain. Henkilökohtaisesti uskon, että kirkkoja poltettiin siksi, koska polttajat uskoivat sen eniten vituttavan serbi-väestöä. Radikaali islam taas ei tunnu saavan jalansijaa alueella ollenkaan. Kiitos hyvistä kirjoituksista ja pahoittelen että joudun näin tehtäväni vuoksi esiintymään anonyyminä.
Eipä kestä ja kiitos. Kirjoitusten taso vaihtelee, mutta on toki edelleen tasaisessa laskussa.
Joo. Itsekin huomasin, että materiaali on yksipuolista. Julia Gorin vaan on niin hyvä :)
Mitä sanoisit väitteisiin, että Albaniasta siirtyy koko ajan - tai on viime aikoihin siirtynyt - lisää albaaneja tavallaan vain syrjäyttämään serbit Kosovossa?
"Mitä sanoisit väitteisiin, että Albaniasta siirtyy koko ajan - tai on viime aikoihin siirtynyt - lisää albaaneja tavallaan vain syrjäyttämään serbit Kosovossa?"
Albaanian Härjillä tuo tilan tekeminen taitaa tulla lähes luonnostaan?
"Henkilökohtaisesti uskon, että kirkkoja poltettiin siksi, koska polttajat uskoivat sen eniten vituttavan serbi-väestöä."
Tapa tuhota kirkkoja ei ole mitenkään ainutlaatuista, kun muslimiväestö haluaa, että kristittyjä vituttaa. Samaa on tapahtunut mm. Pohjois-Kyproksella.
Moskeijat sen sijaan kelpaavat yhtä hyvin asevarastoiksi kuin väärennettyjen passien säilytyspaikoiksi.
Tämä ei sinänsä ole suoraan "uskonnon" vaikutusta vaan lähinnä kertoo erilaisesta arvomaailmasta, johon uskonto tietysti osaltaan vaikuttaa.
Kosovon suhteen ei ole olemassa hyvää ratkaisua, mikä väistämättä johtaa vihollisuuksien käynnistymiseen uudelleen sopivan tilaisuuden tullen.
Jos Kosovo itsenäistyy, Makedonian albaanit saavat uutta virtaa omille pyrkimyksilleen ja osa Kosovon "vapauttajista" siirtyy sinne auttamaan. En usko itsenäisestä Kosovosta myöskään tulevan mitään suurta menestystarinaa. Tällä hetkellä se on lähinnä merkittävä aseiden ja huumeiden salakuljetuksen kauttakulkupaikka.
Lyhyesti: Kosovo on ja tulee olemaan merkittävä levottomuuspesäke riippumatta, tuleeko siitä itsenäinen vai ei.
Lisätään vielä edelliseen, että Kosovo on vaarallinen ennakkotapaus, mikäli itsenäisyys toteutuu. Vastaava voi hyvinkin olla mahdollista kuviteltavissa olevassa tulevaisuudessa myös jossakin läntisen Euroopan maassa, jossa muslimiväestö kasvaa.
"Sepot" ovat eläneet vuosisatoja turkkilaisvallan alla ja he tietävät, millaista se on. Siksi ainakaan minä en menisi ensimmäisenä syyttämään "seppoja" suvaitsemattomuudesta ja tarpeettomasta nuivinnasta.
Voin yhtyä kokolailla Vasarahammerin näkemykseen Kosovon tulevaisuudesta. Tilanne täällä vaan ei ole aivan niin kuuma millaisena suomalainen media sen esittää. Silti en osaa pitää islamia tässä tapauksessa merkittävänä elementtinä. Albaanit pitävät itseään illyyreiden jälkeläisinä. Uho on kovaa Kosovon lisäksi myös Makedonian albaanien keskuudessa. Retoriikassa vilahtelee tavan takaa käsite "Suur-Albania". Hommassa on jotenkin tutunoloinen sävy. Tämä albaanien "kansallis"-tunne on voimakkaampaa kuin islamin vaikutus. Paikalliset koraanikoulut eivät vedä väkeä juuri lainkaan.
Musta tuo pätee yleisemminkin, että paikallisesti kyse on usein jostain ihan muusta kuin uskonnosta. Uskonto on vain osa ryhmäidentiteettiä.
Kummasti kuitenkin Jugoslavian kriisikin aikoinaan jakoi ulkopuolisen maailman katolisiin, ortodokseihin ja islamilaisiin ja nämä ryhmät tukivat alueella "omiaan"
USA oli tavallaan ainoa aidosti ulkopuolinen toimija, joka sitten ehkä veikkasi väärin tai sitten ei. Sitä on vaikea sanoa. Sodan lopettaminen oli kai silloin kaikkein keskeisintä.
Lähetä kommentti