keskiviikko 20. huhtikuuta 2022
Shanghain sopimus
On aika oireellista, että monikultturismin nimeen vannovassa Suomessa eivät edes kiihkeimmät monikultturistit tiedä, että Kiina, Venäjä, Intia ja Pakistan neljänä ydinasevaltiona muodostavat taloudellisen ja sotilaallisen liiton Shanghain sopimuksen kautta. Tämän liiton täysjäseninä ovat neljän mainitun lisäksi Kazakstan, Uzbekistan, Tadẑikistan ja Kirgisia. Iran on liittymässä järjestön täysjäseneksi parin seuraavan vuoden aikana. Iranin lisäksi tarkkailijajäseniä ovat Afganistan, Valko-Venäjä ja Mongolia. Näiden lisäksi järjestön kanssa keskustelevassa yhteistyössä ovat Armenia, Azerbaidzan, Kamputsea, Nepan, Sri Lanka ja Turkki.
Tämä ei tietysti ole mitään verrattuna Natoon, johon kuuluvat USA, Saksa ja Ranska ja pian myös itse Suomi, mutta jollain tavoin asia kuitenkin kannattaisi huomioida.
Otetaan esimerkiksi Iranin tuleva täysjäsenyys. Karttaa katsomalla huomaa, että Mustan meren kautta ainoa Venäjän ja Iranin välillä oleva maa, joka ei ole Shanghain sopimukseen millään tavoin yhteydessä on Gruusia. Musta meri on siis Venäjälle ja muille sopimuksen maille äärimmäisen tärkeä meri. Tärkeämpi kuin Itämeri.
On myös itsestään selvä totuus, että Maidan-mielenosoitusten aikana länsi pyrki käyttämään tilannetta hyväkseen horjuttaakseen Ukrainan hallinnollista tasapainoa. Jokainen voi itse tarkistaa vaikka Youtubesta, kuinka John McCainista lähtien monet amerikkalaiset vaikuttajat kävivät siellä puhumassa.
Olisi myös mielenkiintoista tietää mikä lopulta sytytti Azerbaidzanin hyökkäyksen Armeniaan. Yksi fakta ainakin on, että Azerbaidzan käytti Israelilta ostettuja droneja Armenian linjojen murtamiseen. Sota alkoi myös aika heti sen jälkeen, kun tilanne Syyriassa oli saatu rauhoitettua.
Turkin asema on oma juttunsa. Se on Naton jäsen, mutta se on myös Shanghain sopimuksen “dialogue partner.”
Kardinaali Sarah, ja monet muut katoliset piispat, papit ja maallikot näkevät Syyrian tilanteen niin, että siellä Venäjän väliintulo pelasti Syyrian kristityt islamilaiselta vallalta. Yhdysvaltojen toiminta taas vain edisti islamistien valtaa. McCainin ja muiden USA:n neokonservatiivien tavoite saattoi olla se, että kun saadaan islamistit valtaan voidaan ne voidaan voimalla tuhota, mutta yhtä kaikki se merkitsi kristittyjen ihmisten tappamista, jonka Venäjä oikeastaan esti.
Neokonservatiivi kohtaa paikallisen
Itse menitin kokonaan uskoni McCainiin ja USA:n neokonservatiiveihin, kun näin tuon filmin. Silloin, kun USA oli hyökkäämässä laajemmin Syyriaan katolinen kirkko toivoi kaikkien rukoilevan illalla Ruusukon ja sen päälle rukouksen pyhälle arkkienkeli Mikaelille hyökkäyksen estämiseksi. Jonkun ohjuksen joku ampuikin silloin alas ja tilanne ei eskaloitunut. En tiedä oliko rukouksista apua, mutta Syyrian kristittyjen ja varmaan muidenkin syyrialaisten asema on nyt parempi, kuin silloin, kun USA toteutti maan alueella omaa voimapolitiikkaansa. Ja Venäjällä on oma osuutensa siihen.
Nämä asiat kannattaisi huomioida, kun nyt lähdemme jäseneksi Natoon, vaikka edes Eduskunta ei tietä, että tällainen Shanghain sopimus on edes olemassa. En tiedä onko kansalaiselle mitään hyötyä olla valveutunut näissä asioissa, jos edes korkeimmat päättäjät eivät tiedä niistä mitään. Mutta silti näitä on hyvä pitää esillä.
Täältä tähän.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Azerit käyttivät paljon hyvällä menestyksellä myös NATO-maa Turkista ostamiaan Bayraktar-drooneja, joilla Ukraina kurmuuttaa nyt omaa hyökkääjäänsä.
Niinikään Azerbaidžanin erikoisjoukot oli valmennettu sotaan turkkilaisin opein ja muistaakseni myös jopa kouluttajin.
Ukrainassa Venäjä tosiaan on hyökkääjä. Armeniaa ei voi pitää Azereihin hyökänneenä ainakaan yhtä selvästi.
Oman mielenkiintonsa asiaan tuo tietysti sekin, että Armenia on Lähi-Idän liepeillä oleva kristitty valtio. Azerbaidzan taas islamilainen. Jos katsoo Lähi-Idän sotia joihin länsi on jollain tavoin ollut osallisena, niin selkeinä häviäjinä ovat aina olleet alueen kristityt. Turkki on osa länttä Naton jäsenyyden kautta ja Israel muuten vain hyvin keskeisenä toimijana.
Lähetä kommentti