torstai 21. huhtikuuta 2022

Mielipidevaikuttamista



Kolmisen viikkoa sitten kaveri lähetti minulle linkin youtube-videoon, jossa amerikkalainen journalisti oli donbassilaisten avustusjoukkojen mukana. He jakelivat leipää Mariupolissa. Videolla näytettiin, kuinka "natsit" eli ukrainalaiset joukot hallitsivat enää yhtä tehdasaluetta ja videolla haastateltujen mukaan ampuivat sieltä kaupungin asukkaita. Video oli ilmiselvästi aito, vaikka se oli hyökkääjän näkökulmasta kuvattu. Kuvaajat eivät uskaltaneet liikkua alueella ilman selvästi Venäjän puolella olevan avustusryhmän opastusta.

Tänään kotiin ajellessani Yleisradio kertoi  uutisissaan, että Venäjän armeija on vallannut Mariupolin ja ukrainan joukkojen hallussa on enää yksi terästehdas, joka kieltäytyy antautumasta.

Tilanne on siis ilmiselvästi ollut tämä jo pitkään, joten mihin uutisoinnissa oikeastaan kannattaa luottaa?

Monet ihan yhteiskuntakelpoisesti järkevät ihmiset uskovat, että joku anonyymi netin nimimerkki pystyisi tavan kansaa manipuloimalla horjuttamaan maailman poliittista tasapainoa. Samat ihmiset eivät kuitenkaan usko siihen, että maailman hallitukset pystyisivät manipuloimaan heitä itseään. 

Kannattaisi yleisesti palata siihen, mitä meille tolkutettiin lapisina: "Älä usko siihen mitä televisiosta näet." ja siihen voisi vielä lisätä "ja mitä radiosta kuulet." 

Netti on siinä mielessä parempi, että jos joku Anon tulee minulle kertomaan, että Venäjän hyökkäys itsenäiseen valtioon on oikeutettu, voin heti vastata siihen vaikka toteamalla, että "haista pitkä ja kanootinmuotoinen...." On valitettavaa, että monet suomalaisen, ja laajemminkin eurooppalaisen, median valopäät, eivät ollenkaan ymmärrä tätä netin hienoa ominaisuutta. 

1 kommentti:

Jukka Aakula kirjoitti...

Muistelin vanhoja. https://kansankokonaisuus.blogspot.com/2022/05/muistelen-menneita-valkea-foucalt-ja.html

Kun on 66v alkaa miettiä vanhoja. Menikö elämä väärin vai ei.