keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Korona



En tiedä kuka on antanut virukselle nimen ja miksi juuri nimen korona. Nimestä tulevat mieleen kruunu ja lapsuusaikojen pöytäpeli. Kumpikaan tuskin on vaikuttanut nimeämiseen. Uutisia ja toimintaa seuraamalla saa hyvin ristiriitaista tietoa. On mahdoton ymmärtää esimerkiksi sitä miksi Uusimaa piti eristää, jos sen eristyksen voi taudin tässä vaiheessa lopettaa. Oudon tempoilevaa päättämistä. On olemassa oikeastaan vain kaksi strategiaa, joko taudin tukahduttaminen tai sen leviämisen salliminen läpi koko väestön. Nyt ei oikein tiedä kumpi on valittu. Ruotsin rajan auki pitämisessä on sama ongelma: Uusimaa eristettiin, mutta Ruotsin raja pidettiin auki. Nyt Uudenmaan eristyksen purkua perustellaan sillä, että tautia esiintyy suhteessa samassa mitassa kuin Uudellamaalla myös Ruotsin rajalla olevassa Lapissa, eikä perustuslaki näin salli Uudenmaan pitämistä eristettynä, koska uusmaalaisten liikkumisoikeutta rajoitettaisiin epätasapuolisesti ja oikeudettomasti muihin suomalaisiin nähden. Perustelu vaikuttaa siis todella huonolta ja jopa poliittisesti irvokaalta. Toivottavasti se oli vain ohi heitetty huomio, eikä hallitus todellisuudessa perustele päätöksiään näin.

Jo pelkkä päätöksenteko vaikuttaa siis seuraajasta siis sekavalta. Päätöksentekoa kommentoiva media sekoittaa vielä lisää. Järkevintä onkin seurata John Hopkinsin yliopiston tilastoa ja tehdä, jos niitä haluaa tehdä, johtopäätökset vain siihen nojautuen. Maalaisjärjellä on aika helppo päätellä millaisia kontakteja kannattaa välttää ja jos tartunta tulee niistä kontakteista, joista ei ole mahdollista luopua edes väliaikaisesti niin sitten se tulee.

Ristiriitaisia ajatuksia aiheuttaa myös julkisten messujen lopettaminen taudin vuoksi. Se on kuitenkin oma aiheensa.

Verkossa törmäsin kahden suomalaisen, melko vastakkaisia maailmankatsomuksia edustavan ajattelijan teksteihin. Yleisradion kolumnistille Kari Enqvistille voisi sanoa, että tieteellä on tämän sairauden luonteesta ja sen torjumisen tavoista monia, jopa toisilleen vastakkaisia, näkemyksiä. Se voisi kuitenkin olla turhaa koska kirjoituksen perusteella tiede on hänelle maailmankatsomus ja uskon asia. Vähän niin kuin kommunismi. Olihan marxismi-leninismi vielä vähän aikaa sitten tiedettä ja nyt on edistytty sille tasolle, että tiede on marxismi-leninismiä, tai mitä tahansa muuta kommunismin teoreettista sovellusta. Toinen ajattelija, joka toimii yksityisen sivustonsa kautta, on mielenkiintoisempi, sillä hänellä on periaatteessa ihan oikea maailmankatsomus. Timo Soinin nuiva suhtautuminen tietoverkkoihin, ja hänen hieman polleat, lyhyet lauseensa vain jaksavat aina hämmentää. On vaikea sanoa nouseeko Soini ajattelijana Enqvistin yli vai ovatko he samalla tasolla. Mukavampi Soinia on tietysti lukea, koska tulkintaan on pakko käyttää mielikuvitusta.

Itse luulisin, että toisin kuin Soini kirjoituksessaan väittää kokoukset joissa päätetään asioista, jotka ovat listalla, sujuvat tietotekniikan avulla jopa paremmin, kuin kaikkien osallistujien sulloutuessa samaan huoneeseen juomaan virvokkeita ja lausumaan kohteliaisuuksia. Sosiaaliset tapaamiset ovat sitten eri juttu. Niissä vaaditaan fyysistä läsnäoloa ja ne luovat myös pohjaa päätöksenteolle. On kuitenkin asioita ja asioita. Jos tilanne on sellainen, että EU-maiden pää-, sisä-  ja ulkoministerit muodostavat sosiaalisen kerhon, joiden on tavattava toisiaan fyysisesti, niin silloin tilanne on puhtaasti huono. Näiden kaikkien pitäisi EU:n päätöksenteossa toimia niin asiapohjalta, että kokoontuminen tietoverkkoyhteyksien yli on parempi ratkaisu kuin kokoontuminen paikan päällä. Soinin ikävä suhtautuminen sosiaaliseen mediaan voi tietysti johtua siitäkin, että hän ehkä luulee siellä käytyjen keskustelujen vaikuttaneen vuoden 2017 hänen - tai ainakin hänen uuden puolueensa kannalta - kannaltaan onnettomiin tapahtumiin, mutta jos näin on, niin luulo on väärä.

Kuvassa taiwanilaista ja eteläkorealaista tietotekniikka eristäytymisen ratoksi. Se tuntuu pyörivän amerikkalaisillakin ohjelmistoilla ja niiden välityksellä on ( toivottavasti ) mahdollista nähdä Espanjan Cupin loppuottelu baskijoukkueiden Athletic Club - Real Sociedad välillä sitten kun se pelataan. Joukkueet eivät halua pelata tyhjällä stadionilla, joten tässä voi vielä kestää, mutta mikäs on odotellessa.

Ei kommentteja: