torstai 21. tammikuuta 2016

Kepeästi sivilisaation itsemurhasta
Kuuntelin eilen muistaakseni Jukan linkistä radio-ohjelman, jossa Jari Sarasvuo puhui Toynbeestä ja siitä miten nykyaika asettuu Toynbeen kuvaamaan kulttuurin elinkaareen. Ihan mielenkiintoinen ohjelma, vaikka olinkin kuunnellessani unenpöpperössä.

Sarasvuon käsitykset uskonnosta olivat lapsellisen noloja, mutta se on sivuseikka. Muuten hänen puheessaan oli sekaisin sekä hyviä, että huonoja huomioita. Enimmäkseen hyviä. Kannattaa kuunnella itse.

Luova luokka ei ole luova, vaan ainoastaan hallitseva

Uneliaisuuteni vuoksi en ole täysin varma oliko näin, mutta minulle jäi se käsitys, että Sarasvuo rinnasti yrittäjät jotenkin luovaan luokkaan vaikka yrittäjät tietenkin ovat, muun työväestön kanssa, sisäistä proletariaattia. Luovaa luokkaa, joka tässä vaiheessa on jähmettynyt asemiaan säilyttäväksi, ovat esimerkiksi median, sekä taide- ja tiedeinstituutioiden edustajat. Ehkä Sarasvuo on sitä itsekin mediapersoonana.

Joka tapauksessa ohjelman lopun jeremiadi osuu siinä mielessä harhaan, että menestyvien yrittäjien latistaminen ei missään tapauksessa ole lähtöisin sisäisestä proletariaatista, vaan luovasta luokasta. Nehän niitä verotaulukkoja kyttäävät, esittävät jatkuvasti huippuansioiden pienentämistä ja muuta vastaavaa. Proletariaattia kiinnostavat omat ansiotulot huomattavasti enemmän kuin muiden. Kyllähän jokainen luovan luokan edustajien iskiessä yleisön eteen kysymyksen: “Onko tämä mies ansainnut palkakseen miljoonan kuussa?” vastaa kysymykseen yksiselitteisen ein, koska puhdas järki sanoo, että kukaan ei sellaista summaa ansaitsisi. Todennäköisesti niin vastaisi moisen ansion saaja itsekin. Luova luokka on kuitenkin se, joka pyrkii poistamaan tätä ansiota, ei proletariaatti. Nämä luokat siis toynbeeläisessä mielessä, ei marksilaisessa tai floridalaisessa mielessä.

Toisaalta läppäähän Sarasvuon puhe vain oli, koska Suomi ei varsinaisesti ole sivilisaatio, vaan kansakunta saman sivilisaation läntisen ja itäisen kulttuurin rajamailla.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen alkanut käyttää hybridiä vihersosialistiporvari näistä luovan luokan ja heidän hangaroundaajistaan. Jutellessani heidän kanssaan, löytyvät heistä kaikkien noiden määritteiden piirteitä iloisessa sekamelskassa ja ristiriidassa.

Porvari tuossa viittaa sellaiseen hipster-liberaaliuuteen, ei kunnialliseen klassiseen porvarin tehtävään ja asemaan yhteiskunnassa esim. kaupallisen toimialan piirissä.

Vihessosialistiporvarin typpiedustajia tunnemme kaikki. He surffavat ilmöiden harjalla ja ovat kuluttajien kärkeä mahdollisesta vihreydestään huolimatta. Jos Saksan 30-luvusta tulee mieleen hurmaantunut yhden johtajan nimeen vannova massa niin tästä luovasta luokasta/vihersosialistiporvareista tulee mieleen lumottu globaali somekansa, joka kuvittelee toteuttavansa persoonallisuuttaan, mutta tosiasiallisesti marsii heille valmiiksi annettuun yhteen suuntaan: kuluttuamaan lisää ja hyväksymään kaiken mikä tapahtuu. Luovuus on kaukana: sosialismin diggailua, vihreää fiilistelyä ja porvarillista trendihyppelyä, ylimielisyyttä muunlaisia kohtaan, voitonriemua ja varmuutta omasta oikeassaolemisesta ja moraalisesta korkeatasoisuudesta.

Joskus mietin että jos olisin elänyt 70-luvulla aikuisena, olisinko kestänyt jopa stallareita paremmin kun noita ?

jk

Vasarahammer kirjoitti...

Jos nyt kepeästi jatkaisi jalkapallosta...

Olen menettänyt täysin sen vähäisen luottamukseni Millwallin kannattajiin, joka minulla joskus on ollut. Toivon, että Jumala armahtaa heitä, vaikka täällä maan päällä he ovat alhaisimpia nilviäisiä, jota kuvitella saattaa. Kutsuisin heitä eläimiksi, jos he eivät ulkoisesti näyttäisi ihmisiltä.

IDA kirjoitti...

Miten Millwallilla nykyisin menee? 80- ja 90-luvuilla ihan hyvää porukkaa oli Millwallin stadionin ympärillä. Itsehän en sinne sisään toki koskaan mennyt.

jk:

Itsestänikin jotenkin tuntuu, että taistolaiset olivat rehellisempiä ja heillä oli selkeä, oma ideologia vaikkakin väärä. Nykyiset lähinnä vain esittävät, että he ovat hyviä ihmisiä ja kaikki muut pahoja, mutta he eivät mitenkään kykene määrittelemään mitään yleistä siitä millainen on hyvä ihminen.

Michelange kirjoitti...

"80- ja 90-luvuilla ihan hyvää porukkaa oli Millwallin stadionin ympärillä. Itsehän en sinne sisään toki koskaan mennyt."

Ainoat joukkueet, jotka Englannin liigasta aikaisemmin tunsin edes nimeltä (ja totta puhuakseni vain ja ainoastaan juuri nimeltä), olivat Liverpool, Arsenal ja Man-U; minun lähipiirissäni oli lapsuus- ja nuoruusvuosinani pari näihin nahkakuulajuttuihin syystä tai toisesta kajahtanutta friikkiä, ja sitä kautta jotain jäi pakostakin myös minun muistiini.

Sen sijaan tästä Millwallista, saati heidän famööseistä faneistaan, en tiennyt yhtään mitään ennen kuin asia tuli minulle jossain määrin tutuksi Timo Soinin harrastuneisuuden kautta. Siksi en osaa sanoa heistä muuta kuin että asenne heillä ainakin tuntuu olevan kohdallaan: "No one likes us, we don't care!" Eihän sitä voi kuin ihailla:

https://www.youtube.com/watch?v=T-4ce7bfvIk

IDA kirjoitti...

Itseä kiinnostaisi mitä Millwallin kannattajat nyt ovat tehneet?

Vai onko kyse vain siitä, että Hammer Soiniin viitaten kokoomuslaisena yrittää vierittää kaikkea PS:n niskaan, jotta he pääsisivät taas rakkaiden demareiden ja vihreiden kanssa tekemään aatteellista maahanmuuttopolitiikkaa?

Vasarahammer kirjoitti...

Tuo nyt oli semmoinen pettymyksen purkaus. Millwallin kannattajat eivät ole kansanryhmä, josta Mika Illmanin kaltaiset olisivat kiinnostuneita. He itse tietävät, että kukaan ei heistä pidä (No one likes us, we don't care). En oikeasti vihaa Millwallin kannattajia, kunhan vain soitan suutani.

Millwall pelaa nykyisin Ykkösliigaa, jota ammoin kutsuttiin Englannin liigan III divisioonaksi. Siellä oli viime kaudella entinen West Ham -pelaaja Steve Lomas managerina. Häntä kutsuttiin leikkisästi "desantiksi" tai agentti Lomasiksi. Sai potkut kesken kauden, mutta putoaminen tuli silti.

Bloginpitäjältä oli erittäin ala-arvoista kutsua minua kokoomuslaiseksi. Olen ÄENNNTINEN Kokoomuksen äänestäjä. Ajatus, että äänestäisin Stubbin ja Orpon Kokoomusta, kuvottaa.

Vaaleihin on vielä aikaa, joten on aivan liian aikaista pohdiskella niitä.

IDA kirjoitti...

Älä ota itseesi, itsekin olen joskus äänestänyt demaria ;)

Athletic Club vetää taas tasaisen laadukkaasti. Toivoisin itse, että persuissa oppisimme jotain tuon hienon joukkueen toiminnasta, mutta taidamme olla liian pässejä moiseen ja voimme jopa tippua kakkoseen tästä. Ei kuitenkaan heitetä kirvestä vielä kaivoon. Kevään aikana hallituksen toiminnan pitäisi alkaa näkymään myös konkreettisessa lainsäädännössä. Kunnallisvaaleissa saadaan turpaan, mutta tehdään se kunnialla. Jos kaikki menee hyvin on maahanmuutolle, joka on ilman muuta suurin ongelma, neljän vuoden päästä tehty paljonkin. Ellei ole tehty mitään, niin ansaitsemmekin hävitä. Toivotaan siinä tapauksessa kuitenkin, että kansa valitsee jotain muuta kuin kepudemarikokoomuksen.

Itse todella toivoisin, että Suomi lähtisi tässä eturintamaan eikä peesaisi EU:n ydintä, joka on kadottamassa uskottavuutensa täysin. Näin tuskin kuitenkaan tapahtuu, koska poliitikkomme ovat pääosin poliittisten järjestöjen kasvatteja ja he ovat tottuneet siihen, että aina pitää nojata johonkin ulkopuoliseen oli se sitten Moskova, Washington tai Bryssell. Ehkä heidät pienellä imagokoulutuksella saisi nojaamaan Varsovaan, Tallinnaan ja Budapestiin?

Anonyymi kirjoitti...

IDA, sanoit kahdessa viimeisessä virkkeessäsi oleellisen.

Meillä olisi nyt esikuvia ja miehen malleja politiikassa, joita seurata juuri noissa kolmessa mainitsemassasi Järjen Pääkaupungissa, mutta nyt kun meillä on EU:n "ytimessä" vapaus valita tyhmästi ja väärin niin me emme jätä tilaisuutta käyttämättä: me valitsemme Malmön kulttuuripäivät, Nato-koulun, Washingtonin uutena Moskovanamme ja Schengenin-opin rajojen ja valtioiden turhuudesta.

Sitä on länsimainen vapaus! Ei olla Itä-Eurooppaa enää, ei. Are we happy now?

jk

Mikael kirjoitti...

quo vadis TOIFEEEEL??!??!#¤)!=?")¤%"?=%)(=?#!%)#"!= MUISTA RAKKAUS JA MUISTA JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO♥

tilantekijä kirjoitti...

Hiljaista on blogissa :(

IDA kirjoitti...

Paastoa pitelen. Muuten kauheaa hässäkkää. Palataan pääsiäisenä :)

Atheltic on jo eurokentille menossa ja KTP kohta ARTO TOLSA AREENAlla.