perjantai 17. marraskuuta 2023

Ikuinen paluu

Kuuntelin matkalla Kotkasta kotiin radio-ohjelmaa, jossa keskusteltiin determinismistä ja vapaasta tahdosta. Aiheen esille nostaja esitti väitteen, että materia on kaikki mitä on. Sitten hän alkoi puhua luonnonlaeista. Huomauttaisin, että luonnonlait eivät ole materiaa. Eetterin täyttämä maailmankaikkeus ei ole enää nykytieteen näkemys. Ei siis ole tietoa mistään avaruuden välittäjäaineestakaan.

Maailmankaikkeus ja sen materia on syntynyt alkuräjähdyksestä. Siis tyhjästä, Ex nihilo. Väite, että oli jotain ennen maailmankaikkeutta asettaa jotain maailmankaikkeuden ulkopuolelle. Me toki tiedämme, että Jumala loi maailman tyhjästä, mutta tieteen kuvalehdet eivät halua tätä myöntää, joten ei vedota siihen.

Sen kummemmin filosofoimatta voidaan kuitenkin rennosti todeta, että mikäli materia on syntynyt alkuräjähdyksessä, niin vapaa tahto on täysin mahdollinen, koska se on riippuvainen maailmankaikkeuden ulkopuolisista ehdoista. Siitä, onko ihmisen oma tahto riippuvainen materiasta, voidaan jättää keskustelu auki, koska ihmiset nykyään luulevat, että ajattelu tapahtuu kokonaan heidän omissa aivoissaan. Ei ole tarpeen taistella tätä pikkusieluista aikaa vastaan tässä kysymyksessä. Tahto itsessään kun ei ole yksilön tahto, vaan siis riippuvainen jostain mikä oli ennen materiaa. Eihän edes käsite ‘tahto’ ole materiaa, kuten ei kieli yleensäkään, vaikka se olisi materiaalisten ‘kappaleiden’ synnyttämää.

Täältä tähän. YLE voisi kyllä perustaa Radio 1:den rinnalle kanavan, joka keskittyisi kokonaan sen hienoihin ja monipuolisiin musiikkiohjelmiin ja joka jättäisi puheet meille hevosmiehille.

 

1 kommentti:

Buran kirjoitti...

Thanks for being a mentor and guide through the valuable lessons shared in your blog.