perjantai 15. toukokuuta 2020

Valta kuuluu kansalle

Youtube Music tarjoaa nykyisin laulujen lyriikat. Kraftwerkin Metropoliksen lyriikka on yksinkertaisesti: ”Repeat: Metropolis.” On jokseenkin kaunista ja innostavaa, että tämä on erikseen kirjoitettu ylös. Kertaus on opintojen äiti ja toisto kaiken edellytys. Kun asiaa tarpeeksi toistetaan siitä tulee jälleen uusi ja ihmeellinen. Kyllästyneisyys onkin useimmiten vain ja ainoastaan laiskuutta. 

On kuitenkin asioita, joita ei kannattaisi toistaa. Sellaisia ovat esimerkiksi hallituksen vastaukset eduskunnan kyselytunnilla. Silti ne toistuvat aina samanlaisina.

Oli suhteellisen tuskallista katsoa eilistä kyselytuntia. Kysymykset eurosta ja EU:n tulevista taloudellisista tukitoimista olivat aivan asiallisia. Hallitus kuitenkin toimi aivan kuin se ei edes käsittäisi yhteisvaluutan luonnetta, vaan piti euroa valuuttana Euroopan Unionina itsenään ja Euroopan Unionia maantieteellisenä ja kulttuurisena Eurooppana vastaten kysymyksiin siltä käsittämättömältä pohjalta. Itse olisin kysynyt, että mikäli Euroopan Unioni hallintorakenteena on tuolla tavalla suhteellisen ikuinen ja muuttumaton, niin mihin me yleensä tarvitsemme hallitusta? Aivan hyvin hallinnon manageroinnin voisivat silloin hoitaa muutamat virkamiehet keskenään.

Suopeasti tulkiten voi myöntää hallituksella olevan perustellut syyt uskoa, että Perussuomalaiset ajaa myös Suomen eroa Euroopan Unionista ja vastaa kysymyksiin sen tiedon valossa. Silti pitäisi olla jotain rajaa, kuten sanotaan.

Kysymyksiin pitäisi voida vastata myös asiallisesti huomioiden ensinnäkin itse kysymyksen ja toiseksi yleiset tosiasiat, kuten sen, että Euro valuuttana ei todellakaan ole mikään ikuinen ja siinä on monia ongelmallisia valuvikoja, jotka voidaan periaatteessa korjata vain irtoamalla yhteisvaluutasta jollain tasolla tai kehittämällä Euroopan Unionista liittovaltio, jolla oma budjettinsa, jolle jäsenmaat siirtävät huomattavan määrän omista vuotuisista budjeteistaan. USA:n liittovaltion ja osavaltioiden suhteesta on katsottavissa mitä se suurin piirtein tarkoittaisi. Erittäin todennäköisesti tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että sosiaaliturvan yleinen taso Suomessa laskisi. Se voisi olla hyväkin juttu, mutta se pitäisi osata sanoa, jotta asiasta voitaisiin tehdä avoin, poliittinen päätös. Hallitus ei osaa tätä sanoa eduskunnalle ja kun se ei osaa sanoa sitä eduskunnalle niin tuskin se osaa sanoa sitä kansalaisillekaan, joille valta kuulemma kuuluu.

Myös hallituksen aina toistuva selitys kuinka ei aina pidä olla vastustamassa kaikkea, vaan olla mukana päättämässä tuo mieleen ainoastaan sen, että koskaan ei vastusteta mitään. Mikä todennäköisesti on myös totta. Ja ellei koskaan vastusteta muiden esityksiä ei tietenkään myöskään esitetä niistä poikkeavia omia esityksiä, koska jo se olisi muiden esitysten vastustamista. Ei siis hyvältä näytä ainakaan julkisten puheiden, joihin politiikan demokratiassa pitäisi perustua, tasolla.

Yleisenä huomiona vielä, että hallituksen aina muistutellessa kuinka omalla valuutalla ei osata toimia se vain kertoo julkisesti oman kyvyttömyytensä talouspolitiikassa. Olisikin rehellistä sanoa, että valuuttapolitiikka on annettu muiden käsiin, koska itse emme osaa sitä hoitaa. Näinhän asia faktisesti on, jos uskomme siihen mitä hallitus opposition kysymyksiin vastaa, ja miksi emme uskoisi? 

Kyselytunti on kohtuullisen helposti löydettävissä Eduskunnan sivuilta ja YLE:n Areenasta. Koska nyt haluan olla hallitukselle suopea en linkitä sitä tähän. Sen verran masentaa katsottavaa se oli.

Tällä välin Kratwerk soittaa televisiossa jo kappaletta Boing Boom Tschak. Sen lyriikoista on tallennettu jokainen sana, mutta hieman väärin: Se menee oikeasti: ”Boing Boom Tschack, (uh) Boing Boom Tschack … Music Non Stop, Techno Pop .. Boing Boom Tschack, ( tsang ) Boing Boom Tschack. Youtube Music on jättänyt suluissa olevat sanat anteeksiantamattomasti pois. Siitä huolimatta ihan hyvä sovellus.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tunne tuota krafvärkkiä enkä juurikaan kuuntele musiikkia kuin kaupparreissuilla autiradiosta klassista.
Vaan tuohon kyselytuntiin. Jos ja kun, kuten nykyisin on yleistä, ministeri alkaa puhua liirumlaarumia, kysyjän pitää keskeyttää ja sanoa: Ettekö ymmärtäneet kysymystä, ja jos ette, voin kysyä hieman hitaammin ja selkeämmin, niin että jospa sitten ymmärrätte. Ja jos ette vieläkään ymmärrä, olkaa hyvä ja istukaa hiljaa niin joku voi pitää teitä jopa ministerin pestinne arvoisena. Jos laskette moista saastaa suustanne kaikki tietävät ettette olen kyseistä ministeriötä kelvollinen johtamaan.
Näin arvelee Huru-ukko.
PS. Puhemiehetki voisivat ojentaa kanistereita, että vastatkaa kysymykseen ministeri N:N, tai istukaa ja olkaa hiljaa. Mutta sitä ei tapahdu.

IDA kirjoitti...

Jos oppositio tekisi yhtä tasokkaita kysymyksiä kuin mitä hallituksen vastaukset ovat, niin ne menisivät jotenkin näin: "Arvoisa puhemies! Kysyisin ministeri Paaterolta milloin hallitus aikoo lopettaa tämän koronataudin ja onko totta, että hävittäjät voitaisiin ostaa myös Ranskasta?"

QroquiusKad kirjoitti...

Eduskunnan kyselytunnin funktio lienee olla tilaisuus, jossa edustajat voivat vaatia hallituksen edustajia selventämään tekemänsä politiikan perusteita, tekemisiään ja tekemättä jättämisiään.
Edustajilla on oikeus vaatia ministeriltä vastausta.
Ministereille ei sen sijaan ole tietääkseni asetettu vaatimuksia vastausten laadusta.

Ministeri voisi siis vastata aivan kirjaimellisesti:
"Liirum laarum lällällää!"
Se täyttäisi lain kirjaimen; hän olisi vastannut edustajan kysymykseen. Ministeri voisi toistaa lällättelynsä yhä uudestaan saamatta muuta kuin ehkä paheksuntaa puhemiehen taholta.

Järjestelmän pitäisi toimia niin, että tällä tavoin käyttäytyneet ministerit pudotetaan seuraavissa vaaleissa pysyvästi valtakunnanpolitiikan ulkopuolelle ja tilalle valitaan ne edustajat, jotka eivät saaneet relevantteja vastauksia oikeutettuihin kysymyksiinsä.

Valitettavasti suurin osa Suomen kansaa ei vaaliuurnan äärellä näin toimi, ja siksi nykyinen meno voi jatkua.