sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

OmistajaohjausEilen tuli vierailtua puolueneuvoston kokouksessa. Siellä työryhmät valmistelivat tulevaa kunnallisvaaliohjelmaa, mutta myös julkisia puheita pidettiin. Vähäisemmästä väkimäärästäkin johtuen tunnelma on rauhallisempi, kuin varsinaisissa puoluekokouksissa. Suosiota kuitenkin osoitettiin ja ehkä kaikkein raikuvimmit suosionosoitukset kokouksessa keräsivät Timo Soinin toteamus, että Yleisradion rahoitusta tullaan leikkaamaan, sekä Arto Luukkasen fiktiivinen kysymys Atte Jääskeläiselle: “Atte, oletko jo valmiiksi harkinnut toista uraa?”

Yleisradion omistajana en moisesta mitenkään pahastunut, saati pöyristynyt. Toivon vain, että operatiivinen johto meidän omistajien iloksi kohdistaa leikkaukset nimenomaan uutis- ja ajankohtaisohjelmiin, eikä siihen tuotantoon mikä YLE:llä on laadukasta. Ajankohtaisohjelmat eivät ole laadukkaita, vaan enemmän asenteellista, ja jopa tietoisen valheellista, propagandaa kuin tiedonvälitystä. Esimerkiksi perjantaina, odotellessani jalkapallopelin alkua, katselin ajankohtaisohjelmien tuottamaa, ennakoivaa katsausta Kokoomuksen puheenjohtajavaaliin. Siinä miten ehdokkaita ja heidän mahdollisuuksiaan arvioitiin ei ollut mitään eroa siihen miten ehdokkaiden mahdollisuuksia olisi voitu arvioida vaikkapa missikisoissa. Mihinkään poliittiseen asiakysmykseen ei puututtu edes etäisesti, vaan keskityttiin ehdokkaiden ominaisuuksiin ja heidän oletetusti herättämiinsä “fiiliksiin”. Ja tämä ei kokemukseni mukaan ole mitenkään poikkeuksellista, vaan pikemminkin säännöllistä.

Raha on varmaan hyvä tapa vaikuttaa. Toivotaan sen siis kohdistuvan oikein. Toinen tapa vaikuttaa tilanteessa, jossa ei ole älyllisyyttä mukana, on todeta, että moinen meininki on pois muodista. Gonzo-journalismi alkoi jenkeissä 60-luvun lopulla ja päättyi siellä joskus 70-luvulla, joten Yleisradiollakin on jo lupa lopettaa se.

1 kommentti:

pukari kirjoitti...

Joo, mä omistan auton ja mä ojaan sitä autoa tiellä. Mä siis olen omistajaohjaaja, jippii.